środa, 30 listopada 2011

Deser jogurtowo-galaretkowy

Czyli taki jogurt inaczej. Właściwie to bardziej propozycja niż przepis, tak łatwy jest ten deserek. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, idealne na dni białkowe i fazę I. Deser polecam szczególnie osobom które mają ochotę na owoce :)


Składniki:
3 torebki galaretki bez cukru (Gotterspeise, Alfons Zitterpudding - dostępne na allegro)
lub
własnej roboty baza galaretkowa*
500 ml jogurtu naturalnego bez cukru 0%
2 łyżki słodzika w płynie Huxol (lub inny wg uznania)


Wykonanie:
2 opakowania galaretki rozpuszczamy w 200ml gorącej wody, dodajemy słodzik. Studzimy. W między czasie robimy kolejną galaretkę już w normalnej proporcji 1 op na 500 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia.
Do ostudzonej bazy galaretkowej dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy. Wlewamy do szklanek/pucharków. Po zastygnięciu zalewamy galaretką.

* Jak zrobić bazę galaretkową?
2 łyżki żelatyny rozpuszczamy  w 200 ml gorącej wody. Dodajemy aromat o smaku owocowym (allegro) i słodzik.
Zamiast aromatu do 200ml gorącej wody wrzucamy 4 torebki dobrej jakości owocowej herbatki, parzymy aż będzie mocna. Usuwamy torebki, dodajemy żelatynę i słodzik, gotowe.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Czy to jest ta galaretka jaką dzis jadłas przez cały dzień??

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest z dodatkiem jogurtu, dzisiaj jadłam samą (czystą) galaretkę

    OdpowiedzUsuń