Przygotujcie (na małą keksówkę)
- 200g twarogu chudego
- 2 łyżki stołowe słodzika Huxol w płynie (lub inny wg uznania)
- 5 łyżek stołowych otrąb owsianych i 3 pszennych (z lekką górką)
- 2 czubate łyżki mleka w proszku
- łyżka stołowa skrobi lub proszku budyniowego o neutralnym smaku (wanilia, śmietankowy)
- łyżeczka z górką proszku do pieczenia
- łyżka stołowa z górką kakao
- łyżka stołowa z górką przyprawy do piernika
- opcjonalnie - 2-3 kropelki aromatu miodowego (jeśli chcecie zrobić wyjątek na święta można dodać 2-3 łyżki miodu naturalnego)
- 2 jajka
- pół szklanki gęstego, chudego jogurtu naturalnego
Na polewę:
- odtłuszczone mleko w proszku,
- chudy serek homo,
- kakao,
- słodzik
- opcja: żółtko, łyżeczka parafiny, aromat czekoladowy lub inny (można bez tych dodatków, ale z nimi polewa jest fajniejsza)
Sposób przygotowania:
1. Twaróg dokładnie gnieciemy widelcem, dodajemy wszystkie składniki oprócz dżemu i dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta. Przekładamy ciasto do keksówki i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy w 180 st. C, przez 30-45min. Ciasto po upieczeniu należy dobrze wystudzić, ma być całkowicie zimne. Przekrawamy je wzdłuż na 2 placki, smarujemy warstwą dżemu i składamy.
2. Przygotowujemy polewę : mieszamy wszystkie składniki, a serek homo dodajemy po troszku, do uzyskania ładnej, gęstej polewy. Można też zrobić polewę białą bez kakao i dodać aromat migdałowy, w ten sposób otrzymamy a'la marcepan :)
3. Smarujemy piernik polewą i odstawiamy do zastygnięcia.
rewelacja!
OdpowiedzUsuń