sobota, 19 listopada 2011

Piernik przekładany z polewą

Przepis dedykowany na zbliżające się święta Bożego Narodzenia :) Pyszny korzenny piernik z nadzieniem, oblany czekoladową polewą to pozycja obowiązkowa na naszym świątecznym stole.

Przygotujcie (na małą keksówkę)
  • 200g twarogu chudego 
  • 2 łyżki stołowe słodzika Huxol w płynie (lub inny wg uznania)
  • 5 łyżek stołowych otrąb owsianych i 3 pszennych (z lekką górką)
  • 2 czubate łyżki mleka w proszku
  • łyżka stołowa skrobi lub proszku budyniowego o neutralnym smaku (wanilia, śmietankowy)
  • łyżeczka z górką proszku do pieczenia
  • łyżka stołowa z górką kakao
  • łyżka stołowa z górką przyprawy do piernika
  • opcjonalnie - 2-3 kropelki aromatu miodowego (jeśli chcecie zrobić wyjątek na święta można dodać 2-3 łyżki miodu naturalnego)
  • 2 jajka
  • pół szklanki gęstego, chudego jogurtu naturalnego 
dżem bez cukru / light najlepiej o kwaskawym smaku (robimy wyjątek na święta / dla fazy III w pełni dozwolony)

Na polewę:
  • odtłuszczone mleko w proszku, 
  • chudy serek homo, 
  • kakao, 
  • słodzik 
  • opcja: żółtko, łyżeczka parafiny, aromat czekoladowy lub inny (można bez tych dodatków, ale z nimi polewa jest fajniejsza)

Sposób przygotowania:
1. Twaróg dokładnie gnieciemy widelcem, dodajemy wszystkie składniki oprócz dżemu i dokładnie mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta.  Przekładamy ciasto do keksówki i wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w 180 st. C, przez 30-45min. Ciasto po upieczeniu należy dobrze wystudzić, ma być całkowicie zimne. Przekrawamy je wzdłuż na 2 placki, smarujemy warstwą dżemu i składamy. 

2. Przygotowujemy polewę :  mieszamy wszystkie składniki, a serek homo dodajemy po troszku, do uzyskania ładnej, gęstej polewy. Można też zrobić polewę białą bez kakao i dodać aromat migdałowy, w ten sposób otrzymamy a'la marcepan :)
3. Smarujemy piernik polewą i odstawiamy do zastygnięcia.

Smacznego!

1 komentarz: