wtorek, 3 marca 2015

Sernik cytrynowy z polewą

Cytrynowo mi :) Bardziej suchy, lekko zbity, mocno cytrynowy sernik z pyszną polewą.

Składniki:

2 kostki twarogu chudego (razem 500g)
2 kubki serka homogenizowanego 0-3% (użyłam Tutti z Biedronki)
4 jajka 
2 łyżki słodzika w płynie do pieczenia (u mnie Huxol)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 fiolka aromatu cytrynowego (polecam aromaty firmy RUF dostępne w kauflandzie, czasem też w Lidlu)
1 opakowanie budyniu cytrynowego ( u mnie Stilla z Kauflanda)


na polewę:
mleko w proszku odtłuszczone
słodzik w płynie
mleko w płynie
opcjonalnie barwnik
aromat cytrynowy kilka kropli


Przygotowanie:

Włączamy piekarnik bez termoobiegu na 120 st. C. Wykładamy papierem do pieczenia tortownicę o średnicy 24 cm.
Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka dajemy do większej miski. Za pomocą blendera mielimy twaróg na gładko. Miksujemy żółtka z twarogiem, słodzikiem, budyniem w proszku, proszkiem do pieczenia, serkami i aromatem. Osobno ubijamy wcześniej oddzielone białka ze szczyptą soli na bardzo sztywną pianę. Dodajemy ubite białka do masy, delikatnie mieszamy do połączenia.
Wlewamy masę do formy, wstawiamy od razu do pieca.
Pieczemy w temp. 120 st C, bez termoobiegu, przez 1 godzinę, po upływie tego czasu uchylamy drzwiczki od pieca i studzimy tak sernik przez ok 20 min. Gdy sernik ostygnie (może być lekko ciepły) wyjmujemy z formy, usuwamy papier i delikatnie przekładamy na kratkę, aby ew. woda odparowała.
Po całkowitym wystygnięciu przygotowujemy polewę. Mleka w proszku i płynnego używamy tyle aby powstała dość gęsta polewa, dodajemy aromat i słodzik do smaku (powinna być słodziutka). Polewamy sernik :) można udekorować dodatkowo posypując odrobiną granulowanego mleka.
Najlepiej smakuje schłodzony.

Smacznego.

4 komentarze:

  1. O, jak miło, że wrzuciłaś coś nowego :)
    Często korzystam z Twoich przepisów, uważam, że są dopracowane i sprawdzone.

    Pozdrawiam, p.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  3. Poważnie!Naprawdę!Uwierz mi! To wygląda cudownie i na 100% wiem że tak też smakuje :-) Gratuluję i życzę dalszych podobnych sukcesów ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny sernik, ciekawe jak w smaku się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń