piątek, 22 czerwca 2012

Ciasto Smak Lata

Niebiańskie, syte i łatwe w przygotowaniu ciasto waniliowe z rabarbarem dla II-fazy lub z rabarbarem i truskawkami dla faz III i IV.
Składniki (porcja na 2 dni):
rabarbar
+ truskawki (od III fazy)
4 łyżki otrąb owsianych
2 łyżki otrąb pszennych
2 czubate łyżki mleka w proszku
2 jaja
2 łyżki słodzika Huxol w płynie (lub inny do pieczenia, jakiego używasz)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie puddingu z Lidla (= ok. 2 łyżki)
łyżeczka esencji waniliowej (aromat, albo laska wanilii)
200g twarogu kremowego 0% President (polecam, jest on w okrągłym opakowaniu, min w Kauflandzie)

Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać rózgą z twarogiem na jednolitą masę. Dodać składniki sypkie, słodzik, aromat, dokładnie wymieszać. Ciasto przelać do formy (użyłam keksówki silikonowej o wym. 26 cm x 10 cm), odstawić na jakieś 10-15 min aby otręby napęczniały. W międzyczasie włączyć piekarnik i nagrzewać do temp. 180 st.C.
Przed wstawieniem do pieca ułożyć na cieście pokrojony rabarbar (i truskawki jeśli dla III fazy). Ciasto piec przez 30 min z termoobiegiem (jeśli bez to troszkę dłużej - jakieś 35 min, aż będzie złoto-brązowe).
Studzić 15 min w piecu, potem wyłożyć na kratkę i studzić aż będzie całkowicie zimne.
Dziennie można zjeść połowę ciasta :)

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz