poniedziałek, 30 stycznia 2012

Biszkoptowe babeczki

Leciutkie i puszyste. Receptura biszkoptowa o zmniejszonej zawartości skrobi. Takie babeczki są doskonałym towarzystwem dla serka na słodko, lub dodatkiem do dukanowych deserków, albo same :). Przepis bazowy.
Składniki:
3 jajka (osobno żółtko i osobno białko)
odrobinka soli
łyżka słodzika w płynie Huxol
łyżka mleka w proszku
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
łyżeczka zwykłego octu
2 łyżki skrobi kukurydzianej
1 laska wanilii (lub kilka kropel aromatu waniliowego)
*opcja kakaowa - 1 łyżka kakao

Sposób wykonania:

żółtka, ocet i sodę mieszamy razem. Powinno się spienić i masa będzie puszysta.  Dodajemy skrobię, słodzik, mleko w proszku, wanilię (i kakao w opcji czekoladowej), mieszamy dokładnie. Białka ubijamy z odrobiną soli na bardzo sztywno i porcjami dodajemy do masy, dokładnie i delikatnie mieszając.
Przekładamy do foremek na muffinki, pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez ok. 15-20 min. Wychodzi ok 10 przeciętnej wielkości babeczek.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. wygląda smakowicie!! muszę wypróbować.. tylko skądś wynajdę porządny mikser

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę zrobiś drugą próbę. Chyba przedobrzyłam z proszkiem i wyszło lekko szczypiące w język. Nstępnym razem dam mniej proszku:0

    OdpowiedzUsuń