Odrobina Fantazji na Dukanie nie zaszkodzi :)
Przygotujcie:
na ciasto ciemne
- 4 jaja
- 4 łyżki skrobi (z górką)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- pół łyżeczki aromatu czekoladowego (dla mnie to absolutny hit, ciasto z nim smakuje bardzo czekoladowo, bez porównania lepiej niż na samym kakao)
- 5 łyżeczek mleka skondensowanego Light 4% z Gostynia (w kartoniku, z tym mlekiem ciasto wychodzi nieporównywalnie smaczniejsze i kruche)
- czubata łycha kakao
- słodzik ( u mnie 1 łyżka Huxolu w płynie)
- 4 jaja
- 4 łyżki skrobi (z górką)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka octu
- kilka kropli aromatu waniliowego/maślanego
- 5 łyżeczek mleka skondensowanego Light 4% z Gostynia (w kartoniku, z tym mlekiem ciasto wychodzi nieporównywalnie smaczniejsze i kruche)
- słodzik ( u mnie 2 łyżki Huxolu)
dodatki
dżem Light - tutaj morelowy (Lidl)
dowolny budyń śmietankowy
Sposób przygotowania:1. Robimy masy biszkoptowe. Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Masa stanie się puszysta. Dodajemy skrobię, kakao, słodzik, aromaty i mleko zagęszczone, ucieramy do osiągnięcia jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy, delikatnie i dokładnie mieszamy. Następnie robimy biały biszkopt. Do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy obie masy biszkoptowe i delikatnie mieszamy widelcem tworząc wzorki :). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, odstawiamy do wystygnięcia.dowolny budyń śmietankowy
2. W między czasie robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy słodzik wg uznania, odstawiamy do wystygnięcia. 3. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na pół, jedną połowę smarujemy dżemem, następnie nakładamy budyń i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Odstawiamy do lodówki aby ciasto się schłodziło. Przed podaniem można posypać mlekiem w proszku które świetnie udaje cukier puder.
Wskazówki
Aby biszkopt dobrze wyrósł trzeba dobrze ubić białka oraz uważać by nie wpadło nam choćby troszkę żółtka - znacznie utrudnia ubicie.
Należy pamiętać o zaw. skrobii w tym deserze, proponuję 1 kawałek ciasta dziennie.
Smacznego!
brzmi zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszny biszkopt !! Nadzienie budyniowe urozmaiciłam miksując niewielką ilość mleczka zagęszczonego i stopniowo dodając zimny już budyń... powstaje rewelacyjna masa podobna do karpatkowej :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł z tym mlekiem zagęszczonym, spróbuję :) Dzięki za podzielenie się pomysłem !
Usuń