niedziela, 18 września 2011

Ciasto Fantazja

Odrobina Fantazji na Dukanie nie zaszkodzi :)

Przygotujcie:


na ciasto ciemne

  • 4 jaja
  • 4 łyżki skrobi (z górką)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • pół łyżeczki aromatu czekoladowego (dla mnie to absolutny hit, ciasto z nim smakuje bardzo czekoladowo, bez porównania lepiej niż na samym kakao)
  • 5 łyżeczek mleka skondensowanego Light 4% z Gostynia (w kartoniku, z tym mlekiem ciasto wychodzi nieporównywalnie smaczniejsze i kruche)
  • czubata łycha kakao
  • słodzik ( u mnie 1 łyżka Huxolu w płynie)
na ciasto jasne

  • 4 jaja
  • 4 łyżki skrobi (z górką)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka octu
  • kilka kropli aromatu waniliowego/maślanego
  • 5 łyżeczek mleka skondensowanego Light 4% z Gostynia (w kartoniku, z tym mlekiem ciasto wychodzi nieporównywalnie smaczniejsze i kruche)
  • słodzik ( u mnie 2 łyżki Huxolu)
dodatki
dżem Light - tutaj morelowy (Lidl)
dowolny budyń śmietankowy

Sposób przygotowania:1. Robimy masy biszkoptowe. Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Masa stanie się puszysta. Dodajemy skrobię, kakao, słodzik, aromaty i mleko zagęszczone, ucieramy do osiągnięcia jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy, delikatnie i dokładnie mieszamy.  Następnie robimy biały biszkopt. Do prostokątnej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy obie masy biszkoptowe i delikatnie mieszamy widelcem tworząc wzorki :). Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 180 st. C, odstawiamy do wystygnięcia.
2. W między czasie robimy budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu, dodajemy słodzik wg uznania, odstawiamy do wystygnięcia.
3. Zimny biszkopt przecinamy wzdłuż na pół, jedną połowę smarujemy dżemem, następnie nakładamy budyń i przykrywamy drugą połową biszkoptu. Odstawiamy do lodówki aby ciasto się schłodziło. Przed podaniem można posypać mlekiem w proszku które świetnie udaje cukier puder.



Wskazówki
Aby biszkopt dobrze wyrósł trzeba dobrze ubić białka oraz uważać by nie wpadło nam choćby troszkę żółtka - znacznie utrudnia ubicie.
Należy pamiętać o zaw. skrobii w tym deserze, proponuję 1 kawałek ciasta dziennie.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Przepyszny biszkopt !! Nadzienie budyniowe urozmaiciłam miksując niewielką ilość mleczka zagęszczonego i stopniowo dodając zimny już budyń... powstaje rewelacyjna masa podobna do karpatkowej :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny pomysł z tym mlekiem zagęszczonym, spróbuję :) Dzięki za podzielenie się pomysłem !

      Usuń