piątek, 10 czerwca 2011

Rolada Biszkoptowa

Rolada biszkoptowa z kremem to jeden z moich słodkich faworytów. Jej smak łatwo zmieniać więc nigdy się nie nudzi. Bez problemu można sobie spakować porcję do szkoły, czy do pracy i nikt nas nie "posądzi" o dietę ;). Przepis dla faz: II,III,IV
Dołączona grafika



Przygotujcie:
na biszkopt:
- 4 łyżki (niepłaskie) maizeny lub skrobi ziemniaczanej
- słodzik ( ja daję 1 łyżkę Huxolu w płynie)
- 4 kropelki aromatu waniliowego
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka w płynie
- łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:
- mleko w proszku odtłuszczone
- mleko w płynie 0% lub chudy serek homo 
- słodzik (wg uznania)
- dowolny aromat smakowy (ilość wg uznania; ja dałam aromat w proszku o smaku malinowym) lub kakao
- barwnik spożywczy (opcjonalnie)

1. Zaczynamy od biszkoptu. Odzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i łyżeczką octu, powstanie puszysta masa. Dodajemy mleko w płynie, słodzik, aromat, maizenę. Ubijamy białka na bardzo sztywną pianę, którą następnie dodajemy do masy żółtkowej i delikatnie mieszamy łyżką (nie mikserem bo opadnie).
W prostokątnej blasze, wyłożonej papierem do pieczenia rozsmarowujemy masę biszkoptową i dokładnie równamy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 20-25 minut, aż będzie rumiany. Po wyjęciu z pieca natychmiast wyjmujemy z formy nasz biszkopt, odklejamy go od papieru. Na dużej desce lub blacie kładziemy wilgotny czysty ręczniczek kuchenny i kładziemy nań ciasto. Z początku biszkopt zdaje się być kruchy ale po paru chwilach zmięknie. Po 2 minutach ostrożnie zwijamy ciasto w roladę razem z tym ręczniczkiem i odstawiamy aż całkowicie wystygnie.

2. Przygotowujemy krem. Do miski wsypać mleko w proszku (ja dałam jedną i pół torebki), dodajemy aromat i mieszamy dokładnie. Następnie dodajemy słodzik, aromat i mleko płynne ale po trochu - tak żeby powstała nam gęsta lekko ciągnąca masa. Nie podaję proporcji ponieważ robimy to na oko, ale jest to bardzo łatwe, jak robienie lukru. Delikatnie rozwijamy biszkopt, usuwamy ręczniczek, grubo smarujemy ciasto kremem zostawiając 2 cm odstępu od brzegów ciasta i zwijamy w roladkę. Gotową roladę należy ciasno zwinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki aby krem zastygł (nie trwa to zbyt długo). Roladę można posypać mlekiem w proszku lub słodzikiem w pudrze, albo posmarować odrobiną kremu na wierzchu - ogranicza nas tylko fantazja

Wskazówki: krem mleczny można zrobić z dodatkiem kawy, można go też zastąpić ulubionym budyniem, albo serkiem homo wymieszanym ze słodzikiem, dodatkami smakowymi i żelatyną. Możliwości jest wiele. Roladkę rozkładamy sobie na kilka dni (wg uznania)

5 komentarzy:

  1. Cześć Dotsterka! Rolada wygląda słodko. Analizuję przepis krok po kroku i zastanawiam się, czy Lidlowy budyń (ten na skrobi) będzie odpowiednio gęsty, żeby zastąpić nim Twoją masę. Nie kupowałam go nigdy, ale tym razem zrobię wyjątek, bo taka rolada to z pewnością uciecha nie tylko dla podniebienia, ale i dla oczu :) Jak już pisałam, trzymam kciuki za dalsze kombinacje kuchenne i następne posty tutaj! :) Całuję, Bunia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Buniu, daj mniej mleka czyli 400 ml. Będzie gęściejszy a jakby wydał Ci się za rzadki to możesz dodać żelatyny :) Dzięki za odwiedziny pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kobieto! Jak to pięknie wygląda! Jeszcze żeby mi się chciało to robić... Ale chyba będę zmuszona xD

    OdpowiedzUsuń
  4. Dots, "1,5 opakowania mleka w proszku" to ile w przeliczeniu na łyżki? Bo ja mam takie w dużej puszce i nie wiem, jak to sporcjować...

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie wiem na łyżki ile to jest :) Ale mogę powiedzieć, że wagowo to dokładnie 375 g

    OdpowiedzUsuń