Przepis dla faz: II,III,IV
Przygotujcie:
- 4 łyżki (niepłaskie) maizeny lub skrobi ziemniaczanej
- 1 czubata łycha kakao
- słodzik - dałam 2 i pół łyżki Huxolu (należy dać więcej niż normalnie bo kakao dodaje goryczki)
- 6 kropli aromatu maślanego
- pół łyżeczki aromatu czekoladowego (użyłam w proszku)
- 4 jajka
- 5 łyżek mleka w płynie (małe ulepszenie : zamiast zwykłego mleka dodać mleko light zagęszczone z Gostynia (4%) ciasto staje się bardziej kruche, smaczniejsze i nie przypomina już tak biszkoptu, polecam!)
- łyżeczka octu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Masa stanie się puszysta. Dodajemy skrobię, kakao, słodzik, aromaty i mleko, ucieramy do osiągnięcia jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy, delikatnie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy (najlepiej mała keksówka, użyłam tortownicy i wyszło płaskie, aczkolwiek pyszne).
Do nagrzanego pieca wstawiamy ciasto na ok. 25 minut w temperaturę 180 st. C.
Żółtka ucieramy z proszkiem do pieczenia i octem. Masa stanie się puszysta. Dodajemy skrobię, kakao, słodzik, aromaty i mleko, ucieramy do osiągnięcia jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę i porcjami dodajemy do masy, delikatnie i dokładnie mieszamy. Przelewamy do formy (najlepiej mała keksówka, użyłam tortownicy i wyszło płaskie, aczkolwiek pyszne).
Do nagrzanego pieca wstawiamy ciasto na ok. 25 minut w temperaturę 180 st. C.
Smakuje pysznie samo - choć być może jego wygląd nie jest jakiś zjawiskowy, ale można też wykorzystać nasze ciasto jako spód do innego deseru, lub tortu.
Wskazówki: Dużą rolę odgrywa tu dodatek aromatu czekoladowego, to dzięki niemu Brownie ma taki a nie inny smak. Aromat czekoladowy można kupić na allegro.
Wskazówki: Dużą rolę odgrywa tu dodatek aromatu czekoladowego, to dzięki niemu Brownie ma taki a nie inny smak. Aromat czekoladowy można kupić na allegro.
A co to za jasna warstwa na górze?
OdpowiedzUsuńtaka skórka chrupiąca powstała naturalnie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo fajny, prosty i zgodny z zasadami diety Dukana :) Ja nie posiadam aromatu czekoladowego w proszku, ale mam (również z allegro) w płynie czekolada mleczna, więc mam nadzieję, że też wyjdzie pyszny w smaku :) Dziś będę robić :)
OdpowiedzUsuńPS: Super blog i mam nadzieję, że chociaż tutaj doczekam się jakiegoś przepisu kokosowego ;) Pozdrawiam gorąco
Miło mi! Pomyślę o czymś kokosowym na pewno :) Pozdrawiam również!
OdpowiedzUsuń